Átadó ünnepség – Miskolci Egyetemi Körcsarnok

Újabb sportfejlesztésnek köszönhetően épül, és szépül tovább a Miskolci Egyetem

Az egész várost behálózzák a sportinfrastruktúra-fejlesztések – emelte ki Kriza Ákos polgármester a felújított Egyetemi Körcsarnok hétfői átadó ünnepségén. A szebb és modernebb épület egy újabb érv azon sportolók számára, akik a Miskolci Egyetemen kívánnak továbbtanulni – egy valódi sportcentrum várja őket a campuson!
Képgaléria: Végh Csaba

A több mint 1 ezer négyzetméteres küzdőtér a kosárlabda, kispályás labdarúgás, kézi-, röp- és tollaslabda sportági igényeit egyaránt kiszolgálja, de például itt edzenek a miskolci szablyavívó iskola “növendékei” is. Az épületet még 1983-ban húzták fel, azóta jelentősen elhasználódott. Mint a hétfői ünnepségen is elhangzott, a Miskolci Egyetem vagyonkezelésében és üzemeltetésében lévő körcsarnok az elmúlt években már teljes befogadóképességgel működött. A létesítmény ugyanis az egyetemi testnevelésórák mellett a nemrégiben 60. születésnapját ünneplő Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC) otthona is volt. De rendeztek itt nagyszabású országos és nemzetközi sportversenyeket, sőt: koncerteket és kiállításokat is.

egyetemi_korcsarnok_170710_vcs_13.jpg

- A közel 300 millió forintos beruházás során lecseréltük az összes nyílászárót és a teljes gépészetet, megújult a fűtési és légtechnikai rendszer, de újak a lelátó székei és az öltözők bútorai is – sorolta az átadón a létesítmény vezetője. Boda Péter elmondta azt is, hogy a felújítás a MEAFC kosárlabda sportágban benyújtott 2016/17-es sportfejlesztési programjában szerepelt, amit a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége támogatólag jóváhagyott.

egyetemi_korcsarnok_170710_vcs_01.jpg

Deák Csaba kancellár: “minden évre jut valami sportfejlesztés vagy jelentős sportesemény”

Az összeg mintegy 30 százalékos önerejét a Miskolci Egyetem biztosította, tudtuk meg a felsőoktatási intézmény kancellárjától. Deák Csaba példaértékűnek nevezte a kivitelezést, a rövid határidők ellenére is példás minőséget. Emlékeztetett egyúttal mindenkit arra, hogy 2014. óta minden évre jut valami sportfejlesztés vagy jelentős sportesemény: előbb átadták az atlétikai centrumot, 2015-ben a kerékpárosoknak kedveztek fejlesztésekkel, tavaly aztán tájfutó világversenynek adott otthont a campus, idén pedig itt a felújított Ufó ? és már hétvégén fogadják is a 14. Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság mezőnyét.

- Az egyetemi sport látványos fejlődésnek indult – ezt már a MEAFC ügyvezető elnöke mondta. Rakaczki Zoltán kifejtette, 2011-ben módosult a sporttörvény, valamint új nemzeti felsőoktatási törvényt fogadtak el; ezeknél a döntéseknél kiemelten figyeltek az egyetemi sportra, így számos pozitív folyamat indulhatott el.

egyetemi_korcsarnok_170710_vcs_03.jpg

Rakaczki Zoltán, a MEAFC ügyvezető elnöke: “bővült a sportszolgáltatások és a sportoló hallgatók száma is a Miskolci Egyetemen is”

- 2012-ben, Magyarországon egyedülálló módon elindítottunk kosárlabdában egy nemzeti egyetemi ligát. Ennek köszönhető, hogy az egyetemi sportegyesületek be tudtak kapcsolódni a látvány-csapatsportágak TAO támogatási rendszerébe, így pályázni tudtak például létesítményfejlesztésekre – ismertette az ügyvezető elnök, hangsúlyozva, mindezzel párhuzamosan bővült a sportszolgáltatások és a sportoló hallgatók száma is a Miskolci Egyetemen is.

“Miskolcon a sport a városi kultúra része” – húzta alá köszöntőjében a város polgármestere. Kriza Ákos kifejtette, városszerte biztosítani kell a kulturált sportolási lehetőséget, ezen célkitűzés megvalósítása érdekében társadalmi összefogás alakult ki az elmúlt években; klubok, egyesületek, a magánszféra, az önkormányzat és az állam több helyen fejlesztette már a városban a sportinfrastruktúrát.

egyetemi_korcsarnok_170710_vcs_05.jpg

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere: “Az egész várost behálózzák a sportfejlesztések”

- Az egész várost behálózzák ezek a fejlesztések, Diósgyőrtől az egyetemi sportcampusig. Itt van a talán legmodernebb hazai atlétikai centrum, most átadjuk a felújított körcsarnokot, és szeretnénk a közeljövőben a Kemény Dénes Uszodát a vizes sportok központjává tenni. Nagyon sokan éppen ezért választják a Miskolci Egyetemet, mert kiváló sportolási lehetőségeket biztosít számukra, egy helyen – emelte ki a városvezető.

egyetemi_korcsarnok_170710_vcs_19.jpg

A Face Team bemutatója

Az átadó ünnepséget – melyen az NBA közönségét is lenyűgöző Face Team, Magyarország első akrobatikus kosárlabdacsapata tartott bemutatót – követően július 16-23. között rendezik meg a 14. Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságot, melynek egyik helyszíne a megújult Ufó.

egyetemi_korcsarnok_170710_vcs_25.jpg

Az eseményen intézményi csapatok, többségében hazájuk országos bajnokai versenyeznek egymással: 16 férfi és 12 női csapat indul, köztük a Miskolci Egyetem férficsapata. A résztvevők várható létszáma 450-500 fő.

egyetemi_korcsarnok_170710_vcs_28.jpg

Fotó: Végh Csaba

A várossal közösen megrendezett világverseny jelentőségében, látványosságában, a mérkőzések színvonalában az elmúlt évek egyik kiemelkedő városi sporteseménye lesz.

egyetemi_korcsarnok_170710_vcs_34.jpg

 

Az átadóról készült interjúk és a videó itt tekinthető meg:

>>>ITT<<<

Sportbaráti tisztelettel,

Drótos Bence
Sportiroda vezető

Forrás: minap.hu

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>