Tevékenység

meafc

Az 1951-ben alapított Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club elsődleges célja, hogy rendszeres sportolási és igény szerinti versenyzési lehetőséget kínáljon a Miskolci Egyetem hallgatóinak, oktatóinak, dolgozóinak. Jelenleg 10 szakosztályunk van, amelyek közül amerikai futball és cheerleading, asztalitenisz, kézilabda, kispályás labdarúgás, röplabda, tájfutás, tenisz, tollaslabda sportágakban az egyesület alapcéljait valósítjuk meg azzal, hogy a versenyzés amatőr szinten (városi, megyei, regionális bajnokságok) zajlik és hogy törekszünk ezen szakosztályokban az aktív hallgatók arányának a növelésére. A 10 szakosztályban közel 400 fő sportol.

Az egyik speciális sportágunk a vízilabda, amelyben gyerekekkel foglalkozunk. A szakosztályunkban sportoló mintegy  60 gyermeket 3 különböző korosztály regionális bajnokságában versenyeztetjük. Ebben a szakosztályunkban sem minőségi képzéssel, élsporttal foglalkozunk, célunk aminél több miskolci fiatalt stabilan megtanítani úszni, megismertetni velük a vízilabdázás alapjait, népszerűsíteni körükben a sportágat. Kidolgozott sportfejlesztési programunkat a Magyar Vízilabda Szövetség támogatja, ennek köszönhetően megfelelő számú szakemberrel dolgozunk, a szükséges sporteszközök és sportfelszerelések rendelkezésre állnak 90 %-os támogatással (Tao kedvezményrendszer), mindössze a 10 %-os önerőt szükséges előteremtenünk.

A sportolók és csapatok számát, korábbi és jelenlegi eredményeket tekintve szakosztályaink közül kiemelkedik a kosárlabda. Egyesületünk koordinálja a teljes miskolci férfi kosárlabda szakágat. 7 éves kortól kezdődően foglalkozunk a fiatalokkal, valamennyi korosztályban biztosítjuk a versenyzést, jelenleg 18 csapatunk van. Első számú felnőtt csapatunk az NB I/B-ben szerepel a 2015/2016-os szezontól kezdődően.

A MEAFC koordinálja a Miskolci Egyetem hallgatóinak részvételét a különböző Magyar Egyetemi ? Főiskolai Országos Bajnokságokon (MEFOB). A Miskolci Egyetem tanévenként 12-14 sportágban vesz részt MEFOB-on. A részvételt és eredményességet tekintve a Miskolci Egyetem az elsők között van azon intézmények között, amelyekben nincs sportszakos képzés.

A Miskolci Egyetem ? egyesületünkkel együttműködésben ? napokban hirdette meg élsportolói mentorprogramját. A program segíteni fogja a Miskolci Egyetemen tanuló élsportolókat abban, hogy minél hatékonyabban tudjál sportolói és tanulmányi feladataikat összehangolni. Ennek köszönhetően reményeink szerint minél több élsportoló fog az intézménybe jelentkezni, a jelenlegi élsportolókat pedig még inkább Miskolchoz fogja kötni. Szeretnénk, ha lenne egy olyan üzenete a programnak, hogy Miskolcon sportolni (számos élvonalbeli clubbal rendelkezik a város) és tanulni (Miskolci Egyetem színvonalas képzései) egyaránt lehet.

A Miskolci Egyetem és Miskolc városa nagy sikerrel rendezte meg a 2016-os Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságot, valamint lesz a házigazdája a 2017-es Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokságnak. Mindkét nemzetközi sportesemény kapcsán a MEAC koordinálta, illetve koordinálja a szervezési feladatokat.