Asztalitenisz

meafc

Jelenleg elmondhatjuk, hogy a klub, működő szakosztályai közül az egyik legmozgalmasabb életet élő az asztaliteniszezőké. Holdi László immáron negyven éve fáradhatatlan motorja a szakosztálynak, amelynek két csapata is van. Az első az NB III-as bajnokságban szerepel, a második a megyei bajnokságban játszik. Korábban, hosszú éveken keresztül az együttes rendre a Miskolc városi bajnokságban állt rajthoz, és nem egy esetben teljes sikerrel zárt, ugyanis megnyerte a csatározást. A hetvenes évek közepén egy alkalommal a csapat már kipróbálhatta erejét, tudását a harmadik vonalban, de nem lehetett tartós a tagsága. Nem a teljesítménnyel volt baj, hanem a játékosok elfoglaltsága nem tette lehetővé a magasabb osztályban a szereplést.

Jelenleg könnyebben megvalósítható mindez, mert több, egyetemen kívüli játékos is erősíti a csapatot. Természetesen vannak egyetemisták is, hiszen a cél elsősorban az ő sportolási igényük kielégítése.

Mindenképpen említést érdemel, hogy a szakosztály nem csak a versenysportban teszi mérlegre magát. A klubnál élénk a tömegsport élet is, ezt az egyetemisták nagyfokú, sport iránti érdeklődése indokolja. Immáron két évtizedes múltra tekint vissza a MEAFC kupa elnevezésű régiós vetélkedés, amelyen előfordult, hogy jóval száznál is többen álltak rajthoz és ütötték a fehér kaucsuklabdát. Számos versenyre került sor, otthont adott a terem a különböző egyéni vetélkedéseknek is.

Ami a szakosztály távolabbi múltját illeti: 1951 óta van szervezett asztalitenisz élet az egyetemen. 1953 óta vesznek részt játékosaink bajnokságokban. A szakosztályt az eltelt évtizedek során többször is újjá kellett szervezni, ugyanis gyakran előfordult, hogy a végzős egyetemisták helyére nem léptek azonnal hasonló tudású hallgatók, ezért természetesen előfordultak hullámvölgyek.

A fordulat éveként került be a köztudatba 1970, amikor a MEAFC elnöksége főfoglalkozású edzőt szerződtetett a szakosztály játékosai mellé. Tarján András később egészen a női válogatott szövetségi kapitányi posztjának betöltéséig jutott, és munkálkodása nagyszerű eredményeket hozott. Akkoriban csaknem negyven játékos látogatta az edzéseket, és biztosított volt a folyamatosság is, hiszen a város fiataljai közül is sokan igazoltak a szakosztályhoz. A hetvenes évek vége felé meglehetősen nagy terhet jelentett a versenyeztetés, és a szerelés megvásárlása, így a sportolóknak ismét csak a városi, illetve a megyei bajnokságban való szereplés maradt. Ezekben az osztályokban többször is előfordult, hogy bajnoki címet szereztek versenyzőink, öregbítve ezzel a MEAFC hírnevét. Horváth Zsuzsa és Fest Ágnes az országos egyetemi bajnokságokon tettek ki magukért, és több bajnoki címet, valamint értékes helyezéseket szereztek.

Holdi László jelenleg szakosztályvezetőként dolgozik a sportág érdekében. 2011 végén nagy öröm érte a játékosokat, ugyanis sikerült hat darab, vadonatúj Joola asztallal lecserélni az elöregedett, korábbi Artis asztalokat. Ilyen beszerzésre az elmúlt évtizedekben nem volt példa, ez újabb lökést adhat az egyetemen zajló asztalitenisz életnek. A szakosztály sportolóinak heti két alkalommal van lehetőségük, hogy hódoljanak szenvedélyüknek, ehhez jönnek még a kisorsolt bajnoki mérkőzések.

Bővebb információ: itt