MEFOB bemutatása

Felsőoktatási verseny- és szabadidősport

Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok

mefob_1A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tanévenként meghirdeti a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságokat (MEFOB), melyeknek célja, hogy eldöntsék a bajnoki címeket, a hallgatók körében népszerűsítsék a meghirdetett sportágakat, illetve elősegítsék a FISU (Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség) és az EUSA (Európai Egyetemi Sportszövetség) versenyekre (Universiade, egyetemi világbajnokságok és Európa-bajnokságok) történő kiválasztását a sportolóknak.

mefob_2A bajnokságokat felsőoktatási intézmények, kisebb számban sportegyesületek rendezik pályázat alapján, együttműködve az illetékes országos és helyi sportági szakszövetségekkel. A pályázatokat a MEFS bírálja el és szakmailag koordinálja. A versenyeken azok a sportolók vehetnek részt, akik a verseny időpontjában valamely felsőoktatási intézmény hallgatói.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok sportágait a MEFS Versenysport Bizottságának javaslata alapján a MEFS Elnöksége állapítja meg.

MEFOB sportágak

Aerobic Mountain-bike
Asztalitenisz Országúti kerékpár
Atlétika Rögbi
Atlétika ? Félmaraton Röplabda
Birkózás Sakk
Duatlon Sportlövészet
Evezés + ergométer Strandkézilabda
Fallabda Strandröplabda
Falmászás Sí – snowboard
Fitness Súlyemelés
Floorball Tájfutás
Futsal (4+1 teremlabdarúgás) Tenisz
Jégkorong Terepduatlon
Judo Tollaslabda
Kajak-kenu Torna
Kézilabda Triatlon
Kick-boksz Úszás
Kosárlabda Vívás
Labdarúgás

mefob_3Az elmúlt évek statisztikái alapján MEFOB versenyeken évente kb. 3500 versenyző vesz részt. Ez kifejezetten az egyetemi élsportot jelenti. Ahol az adott sportág lehetővé teszi amatőr versenysport kategória indítását is, természetesen a MEFS támogatja az amatőr sportolók bekapcsolódását is az eseménybe. Korábbi egyetemi bajnokok között találjuk Risztov Évát, Gyurta Dánielt, Cseh Lászlót, Deák-Nagy Marcellt, Nagy Pétert vagy Magát Krisztinát is. A MEFS stratégiai célja a MEFOB versenyrendszer szakmai színvonalának további erősítése.

Forrás: www.mefs.hu

Hírek