Szarvasűzők

Történet

Az Eger-Bükki Nemzeti Park-Miskolc távon megrendezett Szarvasűzők elnevezésű váltófutóverseny 1991 óta minden évben megrendezésre kerül. Az alapötletet a hollandiai ?Batavieren race? adta, amelyen a Miskolci Egyetem csapata többször részt vett. A verseny megrendezését azért tartották szükségesnek a diákok, mert ez egy olyan alkalom, amely lehetőséget nyújt az ország összes felsőoktatási intézményei közötti kapcsolat javítására, és természetesen a sportolásra.

Az évek során a rendezvény az ország legnagyobb egyetemi és főiskolai szabadidős sporteseményévé nőtte ki magát. Az első versenyen 30 csapat indult, az utóbbi években azonban már kénytelenek voltunk nevezéseket visszautasítani, mivel a Bükki Nemzeti Park befogadó képessége csak 100 csapat indítását teszi lehetővé. Minden csapat 12 főből (4 lány, 8 fiú) áll. A rendezvényen az ország összes felsőoktatási intézménye képviselteti magát egy vagy több csapattal, sőt érkeztek már váltók külföldről, például Hollandiából, Spanyolországból, Lengyelországból és Svájcból is. Szponzoraink és médiatámogatóink már 10 éve indítanak csapatokat.

rendezveny_1A rajt előtti percekben már tetőfokára hág az izgalom. A versenyzők már csak a jelre várnak, hogy nekivághassanak a távjuknak.

A rajtpisztolyt az egri alpolgármester süti el szombat reggel Egerben a Dobó téren és a 12 fős csapatok első versenyzői nekivágnak a 75 km-es táv első részének.

A tizenkét szakasz közül öt a Bükki Nemzeti Park csodálatos tájain halad keresztül. A szakaszok nehézsége és hosszúsága különböző, így mindenki megtalálhatja a felkészültségének megfelelőt.

rendezveny_2Egerből a váltópontokra, illetve a táv lefutása után a Miskolci Egyetem Sportcsarnokához buszok szállítják a versenyzőket. Így minden résztvevő figyelemmel kísérheti a 11. és 12. szakasz futóit, akik csapattársaik fergeteges szurkolásával kísérve, a Miskolci Egyetem sportpályáján teszik meg az utolsó métereket.

rendezveny_4Az elvesztett kalóriákat az egyetemi menzán megrendezésre kerülő tészta-partin pótolhatják az elfáradt versenyzők.

Minden évben meghívott csapatok színesítik a futók mezőnyét, megmutatva azt, hogy a közélet szereplői sem riadnak vissza egy kis testmozgástól. Teljesítette már a távot a Megszállottak Klubjának csapata, különböző média csapatok (TV2, Nemzeti Sport, helyi lapok), akik így sokkal élethűbben adhatják vissza a verseny hangulatát. Sőt, sokszor támogatóink is kedvet kaptak egy kis futáshoz, az elmúlt években például a Bosch csoport magyarországi vállalatai és a Red Bull is indított csapatokat, illetve a Sport Szakállamtitkárság és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség képviselői is teljesítettek néhány szakaszt.

rendezveny_3Az eredményhirdetés előtt díjátadóink, kiemelt szponzoraink, média-támogatóink és meghívott vendégeink a Miskolci Egyetem rektora által adott fogadáson beszélhetik meg a versennyel kapcsolatos tapasztalataikat.

Az előző években többek között Németh Lajos, Sebestyén Júlia, Kovács Ágnes, Egyed Krisztina, Bogár János, Rózsa Norbert, Zubor Attila Horváth Péter, Mohamed Aida, Repka Attila, Ferjancsik Domonkos, Patócs Petra, Kádas Anikó, Kerékjártó Tamás, Sárfalvi Péter, a DKSK női kosárlabda csapatának tagjai, és a Miskolci Jegesmedvék jégkorongcsapatának tagjai tisztelték meg jelenlétükkel a versenyt.

rendezveny_5Nem lehet verseny eredményhirdetés nélkül. Minden évben törekszünk arra, hogy színvonalas és ünnepélyes eredményhirdetést rendezzünk. A 2008-ban megrendezett jubileumi 18. versenyünk alkalmával a verseny jelképe, “Bonifác” felnőtt korba lépett. Ezen alkalomból, szponzoraink jóvoltából a szervezők a Miskolci Állatkert egyik szarvasát örökbe fogadták, melynek ünnepélyes bejelentésére és az emlékplakett átadására az eredményhirdetésen került sor.

Minden évben a Miskolc és Eger város polgármesterei, a Miskolci Egyetem vezetői, illetve védnökeink, szponzoraink és meghívottaink által átadott díjak előtt egy meglepetés vendéggel kedveskedünk a résztvevőknek.

rendezveny_6A hivatalos program lezárása után a versenyzők egy fergeteges, legendásan felejthetetlen hangulatú buli keretein belül engedhetik ki a fáradt gőzt, és köthetnek új barátságokat a Miskolci Egyetem egyik szórakozóhelyén.

rendezveny_7A Szarvasűzők megrendezésével célunk, hogy a rendezvényünkön részt vevő mintegy 1500 fő ne csak kitűnő hangulatban töltse el ezt az áprilisi hétvégét, hanem a sport és a természet iránti szenvedélyének is hódolhasson.