Szarvasűzők

SZARVASŰZŐK – egy különleges futóverseny

1991 óta minden évben, azaz immáron 28. alkalommal kerül megrendezésre a SZARVASŰZŐK elnevezésű országos váltófutóverseny. A verseny kabala állata Bonifác, a szarvas. Az esemény célja, hogy a csapatok futói, Egerből a Bükk-hegység csodálatos tájain keresztülfutva (több szakasz a Bükki Nemzeti Park területén, néhol 900 méter magasságot is átlépveeljussanak Miskolcra, azon belül is a Miskolci Egyetem campusába. Az eredetileg egyetemi – főiskolai váltófutóversenyt az utóbbi években megnyitottuk a futótársadalom irányába (részben az általános érdeklődés, részben a már végzett, de “nosztalgiázni vágyó” egyetemisták kérései miatt).
28. Szarvasűzők, megújult útvonallal, a bennünket választók a következőkre számíthatnak:

  • A klasszikus, 25 évig bevált, és a tavaly-tavaly előtt  debütált új útvonalak, véleményünk szerint eddigi legjobb kombinációjával ismerkedhettek meg idén. (úgy gondoljuk, hogy a korábbitól szebb, izgalmasabb és jelentős mértékben ki tudjuk hagyni a nagy gépjármű forgalommal rendelkező főutat, ennek ellenére minimalizáltuk az engedélyköteles szakaszok számát);
  • lehetőséget biztosítunk 5 fős csapatok indulására is, vagyis a felkészültebb futók akár félmaratoni távokat is teljesíthetnek a Szarvasűzők keretében;
  • emlékbögre, amelyet minden induló megkap
  • értékes nyeremények
  • eredményhirdetés, feledhetetlen záró buli.

Az Eger-Bükki Nemzeti Park-Miskolc távon megrendezett Szarvasűzők elnevezésű váltófutóverseny 1991 óta minden évben megrendezésre kerül, idén a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata és a Miskolci Egyetem Sportlétesítmények és Sportiroda közötti példaértékű összefogás eredményeképpen. Az alapötletet a hollandiai “Batavieren race” adta, amelyen a Miskolci Egyetem csapata többször részt vett. A verseny megrendezését azért tartották szükségesnek a diákok, mert ez egy olyan alkalom, amely lehetőséget nyújt a magyar felsőoktatási intézmények közötti kapcsolat javítására, és természetesen a sportolásra.

Az évek során a rendezvény az ország egyik legnagyobb egyetemi és főiskolai szabadidős sporteseményévé nőtte ki magát. Az első versenyen 30 csapat indult, a 2000-es években azonban már kénytelenek voltunk nevezéseket visszautasítani, mivel a Bükki Nemzeti Park befogadó képessége csak 100 csapat indítását teszi lehetővé. Az elmúlt években sajnos a hallgatók aktivitása, érdeklődése valamelyes lecsökkent, a korábbi csapatszámot úgy tudjuk megközelíteni és talán elérni, hogy korlátozott számban a “vén diákok” nevezését is elfogadjuk, vagyis nyílt kategóriát is hirdetünk. Minden csapat 12 főből (4 lány, 8 fiú) áll. A rendezvényen az ország összes felsőoktatási intézménye képviselteti magát egy vagy több csapattal, sőt érkeztek már váltók külföldről, például Hollandiából, Spanyolországból, Lengyelországból és Svájcból is. Szponzoraink és médiatámogatóink már 8 éve indítanak csapatokat.

A rajt előtti percekben már tetőfokára hág az izgalom. A versenyzők már csak a jelre várnak, hogy a lufikat a magasba engedhessék és nekivághassanak a távjuknak.

A rajtpisztolyt az egri polgármester süti el szombat reggel Egerben a Dobó téren és a 12 fős csapatok első versenyzői nekivágnak a 75 km-es táv első részének.

A tizenkét szakasz közül öt a Bükki Nemzeti Park csodálatos tájain halad keresztül. A szakaszok nehézsége és hosszúsága különböző, így mindenki megtalálhatja a felkészültségének megfelelőt.

Egerből a váltópontokra, illetve a táv lefutása után a Miskolci Egyetem Sportcsarnokához buszok szállítják a versenyzőket. Így minden résztvevő figyelemmel kísérheti a 11. és 12. szakasz futóit, akik csapattársaik fergeteges szurkolásával kísérve, a Miskolci Egyetem sportpályáján teszik meg az utolsó métereket.

Az elvesztett kalóriákat az egyetemi menzán megrendezésre kerülő tészta-partin pótolhatják az elfáradt versenyzők.

Minden évben meghívott csapatok színesítik a futók mezőnyét, megmutatva azt, hogy a közélet szereplői sem riadnak vissza egy kis testmozgástól. Számos alkalommal teljesítette a távot a Megszállottak Klubjának csapata, valamint különböző média csapatok (TV2, Nemzeti Sport, helyi lapok), akik így sokkal élethűbben adhatják vissza a verseny hangulatát. Sőt, sokszor támogatóink is kedvet kaptak egy kis futáshoz, az elmúlt években például a Bosch csoport magyarországi vállalatai és a Red Bull is indított csapatokat, illetve az országos sportirányítás és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség képviselői is teljesítettek néhány szakaszt.

Az eredményhirdetés előtt díjátadóink, kiemelt szponzoraink, média-támogatóink és meghívott vendégeink a Miskolci Egyetem rektora által adott fogadáson beszélhetik meg a versennyel kapcsolatos tapasztalataikat.

Az előző években többek között Németh Lajos, Sebestyén Júlia, Kovács Ágnes, Egyed Krisztina, Bogár János, Rózsa Norbert, Zubor Attila Horváth Péter, Mohamed Aida, Repka Attila, Ferjancsik Domonkos, Patócs Petra, Kádas Anikó, Kerékgyártó Tamás, Sárfalvi Péter, Szécsi Zoltán, a DKSK női kosárlabda csapatának tagjai, és a Miskolci Jegesmedvék jégkorongcsapatának tagjai tisztelték meg jelenlétükkel a versenyt.

Nem lehet verseny eredményhirdetés nélkül. Minden évben törekszünk arra, hogy színvonalas és ünnepélyes eredményhirdetést rendezzünk. A 2008-ban megrendezett jubileumi 18. versenyünk alkalmával a verseny jelképe, “Bonifác” felnőtt korba lépett. Ezen alkalomból, szponzoraink jóvoltából a szervezők a Miskolci Állatkert egyik szarvasát örökbe fogadták, melynek ünnepélyes bejelentésére és az emlékplakett átadására az eredményhirdetésen került sor. Minden évben a Miskolc és Eger város polgármesterei, a Miskolci Egyetem vezetői, illetve védnökeink, szponzoraink és meghívottaink által átadott díjak előtt egy meglepetés vendéggel kedveskedünk a résztvevőknek.

A hivatalos program lezárása után a versenyzők egy fergeteges, legendásan felejthetetlen hangulatú buli keretein belül engedhetik ki a fáradt gőzt, és köthetnek új barátságokat a Miskolci Egyetem egyik szórakozóhelyén.

A 20. Szarvasűzőket is méltóképpen sikerült megünnepelni: chipes időmérő rendszert vezettünk be, melynek köszönhetően sokkal pontosabbak lettek az időmérések.

A helyi sajtó folyamatosan közli beharangozóinkat, de néhány országos portál is bővebben tudósít a versenyről. A helyi rádiók szponzorok által felajánlott nyereményekért folyó játékokkal színesített helyszíni közvetítésekkel számolnak be az eseményekről. A verseny beharangozását az elmúlt években gondosan összeállított címlista alapján a résztvevőknek küldött direkt e-mailek mellett országszerte több száz plakáttal, valamint egyetemi plazmatévé reklámokkal tesszük teljessé.

Számos TV csatorna készített korábban összefoglalót az eseményekről: Telesport, SPORT 1, RTL Klub Fókusz, TV2, Zöld Pont MTV1 Regionális Híradó, VIVA Tv, Miskolci Tv

 A Szarvasűzők megrendezésével célunk, hogy a rendezvényünkön részt vevő mintegy 1200 – 1500 fő ne csak kitűnő hangulatban töltse el ezt az áprilisi hétvégét, hanem a sport és a természet iránti szenvedélyének is hódolhasson További információk, nevezés: https://www.szarvasuzok.hu/