Tovább fejlődött a Miskolci Egyetem sportélete

A Miskolci Egyetem is csatlakozott a Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében című EFOP projekthez, amelyen belül, egy Egészséges Egyetem elnevezésű részprojekt keretében, folyamatosan fejleszti és bővíti az intézményben elérhető sportszolgáltatásokat. 

Boda Péter

Boda Péter sportközpont igazgató beszámolója a Miskolci Egyetem EFOP projektjének alakulásáról:

A projekt 2017. június 1-jén indult és 2021. június 30-án zárul, így már értékelhetők a hatások és eredmények.  A projektnek köszönhetően, a korábbi „Sport a Miskolci Egyetemen, hallgatói szolgáltatások fejlesztése a sport területén” TÁMOP projekt eredményeire épülve és azzal együtt nézve, olyan fejlesztésekre került sor a Miskolci Egyetem szabadidősportjában az elmúlt években, amelyre az azt megelőző 20 évben nem volt példa.

A projekt feladata egyrészt az említett TÁMOP program keretében bevezetett és sikeresen működő sportszolgáltatások fenntartása és fejlesztése. Ezek közé sorolhatók az intézményi labdarúgó bajnokság és a különböző sportnapok (Egyetemi Sportnap, Gólyatábor Sportnap, Miskolci Egyetemi Napok Sportnap), továbbá a Sportiroda hallgatóknak nyújtott szolgáltatásai.

A Miskolci Egyetem Sportközpont szervezeti egység keretében működő Sportiroda elsődleges feladata, hogy koordinálja a Miskolci Egyetem szabadidősport életét, a hallgatók igényeihez igazított szabadidősport programokat szervezzen. Ez egyaránt jelenti rendszeres szabadidős sporttevékenység biztosítását és versenyek, sportnapok szervezését. A sportnapokon nagy hangsúlyt kapnak a sportági bemutatók, a sport és egészséges életmódot népszerűsítő programok, sportos vetélkedők.

A Sportiroda korábban átfogó felmérést végzett a hallgatók sportolási igényeiről annak érdekében, hogy a szolgáltatásokat minél hatékonyabban tudja kialakítani, elkészítette a Miskolci Egyetem sportadatbázisát, valamint kidolgozott egy élsportolókat támogató mentorprogramot. Létrejött egy egyetemi sportportál és kapcsolódó facebook oldal, a sportolási lehetőségekkel és egészséges életmóddal kapcsolatos információk hallgatók felé történő minél hatékonyabb eljuttatása érdekében. Ezen szolgáltatások fenntartása, aktualizálása és fejlesztése szintén jelen projekt keretében történik.

Az Egészséges Egyetem részprojekt keretében megvalósult új szolgáltatás a hallgatói sportdélutánok program, amely 15 sportágban, minden héten hétfőtől csütörtökig, 17:00 – 21:30 között biztosít a Miskolci Egyetem hallgatói és oktatói számára szabadidős szintű sportolási lehetőséget, az egyetem sportinfrastruktúráján, térítésmentes igénybevétel mellett. A sportdélutánok során a következő sportágakban várják a hallgatókat: aerobik, asztalitenisz, box, fanatic jump, futóklub, jóga, karate, kung-fu, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, személyi edzés, thai-box, tollaslabda és zumba.

2017. szeptember óta 2 848 fő hallgató vett részt a megvalósult programok legalább egyikén, az összes regisztrált részvétel pedig 16 497 fő. A pályázati projekt keretében bevezetett szolgáltatások a Miskolci Egyetem valamennyi polgára számára elérhetőek.

A jelen projekt keretében megvalósult szolgáltatásfejlesztések mellett, az intézmény sportinfrastruktúrájában végbement beruházásoknak és az egyetem sportegyesülete, a MEAFC megújulásának együttesen köszönhető, hogy a Miskolci Egyetem sikeres házigazdája tudott lenni a 2017-es Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokságnak.

Forrás: mozduljra.hu