EATON Vízilabda MEFOB Miskolcon – BGE és SZTE a dobogón

Budapesti és szegedi győzelem a miskolci vízilabda MEFOB-on

Fotó: Kislászló Csaba

Az EATON Vízilabda Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságnak (MEFOB) július 3-4-én Miskolc adott otthont, ahol a férfiaknál a BGE megvédte a címét, míg az első alkalommal kiírt női bajnokságon a Szeged írt sporttörténelmet.

A rendező város kiválasztásánál döntő volt, hogy a Miskolci Egyetem 2023-ban Egyetemi Vízilabda Európa-bajnokság házigazdája lesz.

A két helyszínen, a Kemény Dénes Városi Sportuszodában és a Miskolctapolcai Strandfürdőben megrendezett  bajnokság a Magyar Vízilabda Szövetség, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Miskolci Egyetem közös rendezésében valósult meg.

Miskolci Egyetem szervezői – Fotó: Kislászló Csaba

A négy női csapat körmérkőzéses formában döntötte el a helyezések sorsát. Az olimpiai bajnok Varga Tamás által felkészített Szegedi  Tudomány Egyetem kiemelkedett a mezőnyből és fölényesen nyerte meg az első alkalommal kiírt női vízilabda MEFOB-ot és a vele járó vándorserleget.

Fotó: Kislászló Csaba

A 12 együttest felvonultató férfi mezőny előbb a két helyszínen, 4 csoportban csatázott, majd a legjobbak a helyosztókra „átköltöztek” a Miskolctapolcai Strandra.

A fináléba a 2019-es címvédő Budapesti Gazdasági Egyetem és a trónkövetelő  Semmelweis Egyetem csapata jutott be. A szorosabb első negyed után, a harmadik játékrész végén már 15-8 arányban vezettek a „gazdászok”, így  a befejező játékrész  már  csak formaság maradt a számukra.

A női és férfi eredményhirdetésen – mások mellett – közreműködött a lengyel Adam Roczek, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) elnöke,  dr. Faragó Tamás, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázó, edző, Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a MEFS alelnöke, Prof. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános rektor-helyettese, Juhász Péter, a MEFS főtitkára, Lenk István, az EATON  Kft.  ügyvezető igazgatója, Rakaczki Zoltán, a MEAFC elnöke, a MEFS elnökségi tagja, Mezei Dániel, a MEFS marketing bizottságának elnöke és Boda Péter, a Miskolci Egyetem sportközpontjának igazgatója.

Fotó: Kislászló Csaba

A díjátadást követően Prof. Dr. Merkely Béla záróbeszédében hangsúlyozta, hogy egy fantasztikus miskolci  bajnokságon vannak túl, melyért a kiválót alkotó szervezők, a Miskolci Egyetem, a város mellett, a magas színvonalon tanuló sportolókat, a résztvevő csapatokat is óriási köszönet illeti.  – Külön köszönetet mondok dr. Faragó Tamásnak, mert nélküle nem lennénk ma itt, ezen a nagyon-nagyon klassz rendezvényen – folytatta a MEFS alelnöke. – Ő volt az, aki annak idején felemelte hangját a szövetségben az egyetemi vízilabda érdekében. Élére állt az ügynek és ma is itt volt velünk ezen a két napon, ami minden jelenlevőnek nagy megtiszteltetést jelent. Gratulálok a díjazottaknak, és azoknak is, akik ma nem kaptak érmet! Köszönjük az MVLSZ szakmai támogatását és reméljük, hogy jövőre is lesz vízilabda MEFOB!

Férfi dobogós csapatok – Fotó: Kislászló Csaba

A  MEFS az eseményt vasárnap, a strandról, szakkommentátor közreműködésével közvetítette , melyet a a https://www.facebook.com/egyetemisport  oldalon lehetett követni.

Az EATON vízilabda MEFOB végeredménye:

Nők:  1. Szegedi Tudomány Egyetem, 2. Eszterházy Károly Egyetem, 3. Pécsi Tudomány Egyetem, 4. Debreceni Egyetem

 Férfiak: 1. Budapesti Gazdasági Egyetem, 2. Semmelweis Egyetem, 3. Budapesti Corvinus Egyetem, 4. Szegedi Tudomány Egyetem, 5. Debreceni Egyetem, 6. Pécsi Tudomány Egyetem, 7. Budapesti Műszaki, Gazdasági Egyetem, 8. Eszterházy Károly Egyetem, 9. Eötvös Lóránt Tudomány Egyetem, 10. Pázmány Péter Katolikus Egyetem, 11. Testnevelési Egyetem, 12. Károli Gáspár Református Egyetem. 

Szerző: Szűcs István