Miskolci éremeső a 2022-es Európai Egyetemi Játékokon

38 országból, több mint 400 európai egyetemről, 4000 egyetemista vett részt a kétévente megrendezésre kerülő európai multisport eseményen, ahová az egész kontinensről érkeztek hallgatók. Nem kevesebb, mint 14 helyszínen és 20 sportágban mérhették össze tudásukat a sportolók, és ebből 18-ban magyar indulónak is szoríthattunk.

A 2022-es Európai Egyetemi Játékoknak idén a Lengyelországban található Lodz városa adott otthont, július 17-30. között. Az EUG-k (European University Games) történetében eddig sosem képviselte hazánkat több sportoló, és példátlan az érmeknek a száma is, amivel öregbítették egyetemeik hírnevét.

Magyarországot összesen 417 fő (versenyző, kísérő és játékvezető) képviselte a Játékokon, továbbá még számos vendég és megfigyelő is részt vett rajta, mivel a soron következő, 2024-es EEJ-nek hazánk, ezen belül is Debrecen és Miskolc ad otthont. A záró ceremónián prof. dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora vette át az EUSA zászlaját Adam Roczektől az EUSA elnökétől, mint a következő rendező ország képviselője, amely 2024-ben ad otthont az Európai Egyetemi Játékoknak, mely az 1965-ös Universiade óta a legnagyobb egyetemi multisport esemény lesz hazánkban.

A Miskolci Egyetem az összesített éremtáblázat alapján a kiemelkedő 35. helyet szerezte meg. Magyar egyetemek közül csak a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem múlta ezt felül. Előbbi a 4., míg utóbbi a 19. helyen végzett.

A Miskolci Egyetem fiataljai a következő sportágakban mérettették meg magukat:

július 16-20.: strandröplabda

július 17-20.: női 3×3 kosárlabda

július 24-30.: férfi kosárlabda

július 24-27.: judo (Czerlau Jennifer)

július 28-30.: karate (Tóth Vanda)

július 28-30.: úszás (Sztankovics Anna, Vécsei Réka)

A 3×3-as kosárlabda sportágában 18 csapatos mezőnyben nagy küzdelem után a 12- helyen végzett a Miskolci Egyetem csapata. A csoportkörben 4 mérkőzésből 2-őt sikerült megnyerniük a lányoknak, ezzel kiharcolva a továbbjutást. Az egyenes kieséses szakaszban szoros csatákban, ( TF-MEAFC 21-19, Torun University-MEAFC 15-12, Split-MEAFC 15-14) de sajnos alulmaradtak a lányok, így az előkelő 12. helyet szerezték meg.



A MEAFC-os strandröplabda fiúk számára a Lodz-i szereplés tapasztalatszerzés szempontjából kiváló lehetőséget biztosított. A csoportmérkőzések során sajnos egy mérkőzést sem sikerült megnyernie a Karócsi Szabolcs Tóth Tibor duónak. Mindezek mellett edzőjükkel, Varga Lászlóval kiváló tapasztalatszerzésként és nagyszerű élményként élték meg a Lengyelországban töltött napokat.



A MEAFC kosárlabda csapatunk felülmúlta az előzetes elvárásokat, hiszen a legjobb 8 közé jutottak a fiúk. A csoportmérkőzések során 3-ből 2-őt győzelemmel zártak, ami bravúrnak számít a meglehetősen erős, nemzetközi mezőnyben. Az egyenes kieséses szakaszban sajnos mérkőzést már nem sikerült nyerni, de a megszerzett tapasztalatból a jövőben profitálhat a csapat.

A győztes meccs után együtt örült az egész csapat

Július 24-26. között került lebonyolításra a judo, melyben volt miskolci érdekeltség is.
Czerlau Jennifer 3 győztes küzdelem után kikapott az elődöntőben, ezért a 3. helyért mérkőzhetett. Sikeresen vette az akadályt, igy bronzéremmel térhetett haza. Ő szerezte a Miskolci küldöttség első érmét.

Czerlau Dzsenifer bronzérmet érő küzdelme

Az úszás volt a legsikeresebb sportág érmek szempontjából. Sztankovics Anna sporttörténelmet írva, megszerezte a Miskolci Egyetem első aranyérmét az Európai Egyetemi Játékok történetében, 50m gyorsúszás versenyszámában. Emellé még egy bronzérmet is bezsebelt, 50m mellúszásban.

Fényesen csillog az arany


Vécsei Anna teljesítménye is fantasztikus volt, 100m háton és 200m vegyesen is ezüstérmet szerzett, utóbbiban mindössze 2 század másodperccel megelőzve a 3. helyezett úszót.

Vécsei Anna a dobogó 2. fokán


Végül, de nem utolsósorban nem szabad megfeledkezni Tóth Vandáról sem, aki a hetedik helyen zárta a formagyakorlatokat karate sportágban.



Az összes sportolónak szívből gratulálunk, és reméljük találkozunk a 2024-es Európai Egyetemi Játékokon, melynek Miskolc és Debrecen ad otthont.

Fotók: Varga János

Forrás: https://mefs.hu/sporttortenelmet-irtak-az-europai-egyetemi-jatekokon-a-magyar-egyetemistak/

https://unisport.hu/kivaloan-szerepeltek-a-magyarok-az-europai-egyetemi-jatekokon/