2023/2024 : „A sport éve” a Miskolci Egyetemen

A Miskolci Egyetem szeptember 20-i Sportnapjának keretében a tanintézet 2023-2024-es tanévét a sport évének nyilvánították. Ennek kapcsán készítettek egy installációt is, melynek első betűjét Prof Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora ragasztotta fel a helyére. 

A tanév végén, 2024-ben – Debrecennel közösen – rendezzük meg a Európai Egyetemi Játékokat (EUG), mely valamilyen szinten csúcsa lesz „A Sport éve” időszakának, a sok kisebb esemény mellett. – fogalmazott a rendezvény kapcsán Boda Péter, a Miskolci Egyetem Üzemeltetési, Sport- és Kollégiumi Igazgatóság vezetője.

– Ugyanakkor a sport évtizedét zárjuk le, mely óriási fellendülést hozott a Miskolci Egyetem életében. Megújult a MEAFC, jelentős létszámnövekedés történt, óriási lendületet kapott az utánpótlás nevelés. A férfi röplabda csapat az NB I-ből kiharcolta az Extraligás szereplést, a férfi kosarasaink az NB II stabil résztvevői és a futsal csapat is a második vonalban jeleskedik. A szabadidősport terén is komoly előrelépés történt, jelentősen megnőtt a délutáni sportolási lehetőségek száma, a hagyományos Egyetemi Sportnap mellett, a Dolgozói- és Gólyatábor Sportnapok is nagy érdeklődés mellett zajlanak. A beruházások terén is óriási lépéseket tettünk. Az egyetem területén valósult meg a Miskolci Atlétikai Centrum (MAC), szinte teljes felújításon esett át az ikonikus Egyetemi Körcsarnok, új öltözőket, raktárakat, parkolókat építettünk. A jövő évi EUG-ig megépül egy új tenisz-csarnok, melyben fallabda pályákat is kialakítunk, de létrejön egy strandröplabda-centrum is, 4 pályával. A sport évtizedének óriási eredménye az is, hogy kiléptünk a nemzetközi porondra. Ami a saját rendezésű versenyeket illetti. 2016-ban egyetemi-főiskolai tájfutó világbajnokságnak, 2017-ben európai egyetemi kosárlabda bajnokságnak, idén pedig európai egyetemi tollaslabda- és vízilabda bajnokságnak adtunk otthont. Az EUG a csúcsa lesz ennek a folyamatnak is. A jövő évi eseményt megelőzően – idén nyáron – hallgatóink sportolóként részt vettek a portugáliai férfi kosárlabda EUC-n és debreceni női 3×3 EUC-n. 2024-ben még több, a Miskolci Egyetemet képviselő hallgatót várunk az EUG mezőnyébe. Az EUG2024 a mi részünkről akkor lesz igazán sikeres, ha a Miskolci Egyetem meg tudja mutatni önmagát, értékeit az ide látogató külföldi és magyar sportolóknak, vendégeknek. Ehhez nagyon komoly érdemi összefogásra van szükség minden közreműködő részéről.

„A sport éve” kapcsán az EUG 2024 sikeres megrendezéséhez szükséges teljes egyetemi összefogást jelképezve készült egy installáció is, melynek betűit egyesével ragasztották fel a Sportnap helyszínén. Az első betűt, az „A”-t,  Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora illesztette fel a helyére.

A sorrendben következő betűket Kalmár Zsolt gazdasági vezető, Kása Tamás, a miskolci EUG-munkacsoport vezetője, Bene Szilárd, az Egyetemi Sportközpont vezetője, Gyenes Mirella, a MEAFC ügyvezetője,  Nagy Alfréd, a műszaki és vagyongazdálkodási osztály vezetője, dr. Nyikes Zita kommunikációs- és beiskolázási igazgató, Szabó Martin, a Hallgatói Önkormányzat elnöke, a nélkülözhetetlen szerepet betöltő önkéntesek képviselője, és az EUG-n szereplő sportolók nevében Lippai Szabolcs, a MEAFC kosárlabda játékosa és utánpótlás edzője ragasztotta fel a táblára, melyet a tanév végéig az aulában helyeznek el.