Az Educatio Kiállításon is népszerűsítették a 2024-es EUG-t

A Miskolc és Debrecen közös rendezésében megvalósuló 2024-es Európai Egyetemi Játékok (EUG) szervezői a január 12-14. közötti, budapesti 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon is nagy sikerrel népszerűsítették a közelgő multisport eseményt az érdeklődők és a leendő sportolók körében.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) 2012 óta minden páros évben Európai Egyetemi Játékokat (EUG) rendez, amelyen minden résztvevő saját felsőoktatási intézményét képviseli.

Az EUG a kontinens legnagyobb diáksport eseménye, világviszonylatban – a résztvevők létszámát tekintve – a nyári olimpiát követő 3. legnagyobb multisport rendezvény, melyre az európai fiatalok, a kontinens felsőoktatása és sportszerető közönsége is odafigyel. A kezdetektől olyan városok és egyetemek voltak házigazdák, mint Cordoba, Rotterdam, Zágráb-Rijeka, Coimbra és Łodz.

A sor folytatásaként, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS), Debrecen és Miskolc városával, a Debreceni Egyetemmel, valamint a Miskolci Egyetemmel közösen2024. július 12-24. között rendezhet EUG-t, ami óriási sportdiplomáciai siker.
A 21 sportágban megrendezendő Debrecen-Miskolc 2024 Európai Egyetemi Játékokra, várhatóan 40 ország, 450 egyeteméről, 6000 résztvevőt(5000 sportolót + 1000 kísérőt) várnak. A 2 városban, a 2 egyetemen, összesen 25 helyszínen rendezik a versenyeket, melynek eredményhirdetésein több, mint 1400 darab érem talál majd gazdára.

A január 12-14. közötti, budapesti Educatio Kiállításra való, három standos (Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, Miskolci Egyetem, Debreceni Egyetem) kitelepülés elsődleges célja az volt, hogy a 2024-es magyarországi EUG gondolatát elültessék a résztvevők fejében, hiszen ez a közösség több szempontból is releváns a miskolci és debreceni szervezők számára. Az EUG egyfajta felvezetését jelentheti, hogy 2023-ban Miskolc a vízilabda és tollaslabda, míg Debrecen a 3×3 kosárlabda Európai Egyetemi Bajnokságnak (EUC) ad otthont.

A Miskolci Egyetem kiállítási standján három napon át fogadták és szólították meg a jelenlegi és leendő felsőoktatási hallgatókat, miközben bemutatták a szerteágazó képzési kínálatot, illetve az EUG-t, melynek részeként felvázolták a sportprogramokat, valamint az önkéntesek csatlakozási lehetőségeit is megvilágították.

Az EUG 2024 csapata aktivitásokat is kínált az érdeklődőknek. A látogatók száma az első két napon elérte a napi tízezret, míg szombaton ötezren keresték fel a látványosan kialakított standokat. A kiállításra érkezők a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szakmai partnerének, a Magyar E-sport Szövetségnek a jóvoltából kipróbálhatták magukat a hibrid sportok terén is. A standokra érkezőknek „Sportútlevelet” osztottak ki, amelyen szerepeltek azok az aktivitások/állomások, ahol aktivitás ellenében pecsétet gyűjthettek.  1-1 pecsétet a Miskolci Egyetem és a Debreceni Egyetem standjánál gyűjthették be az érdeklődők. A kínálat része volt a Vaják, ami egy edukációs aktivitás, amely elsősorban videójátékosoknak és e-sportolóknak készült. A Magyar E-sport Szövetség Sportszimulációs Szakága a hagyományos sport és a sportokat szimuláló videojátékok világát közelítette egymáshoz, egyben olyan aktivitásokat szervezett, melyben a sport és az e-sport együtt jelent meg (FIFA 2v2 + Foci 2v2; NBA2k 1v1 + Kosár 1v1; HUNESZ Chill Zone). Azok között, akik begyűjtötték mind a 7 db pecsétet, 10 db, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójára (EFOTT) szóló belépőt sorsoltak ki.

A kötetlen sportaktivitások között az asztalitenisz, a 4 és 2 személyes csocsó, a hibrid játékok részeként a “crazy ball” elnevezésű minifoci, valamint kosárlabda adogatógép (ez volt az egyik legnépszerűbb, egész nap ment, megállás nélkül) szerepelt az Európai Egyetemi Játékok standjának kínálatában. 

Lehetőséget kínáltak prinker – digitális tetoválás készítésére, de működött a digitális reflexfal is, ami egy többfunkciós egyedi fejlesztésű ügyességi eszköz. A három napos esemény során folyamatosan várták az érdeklődőket az online térben is, lehetőség volt chat-en további információkat kérni a standról, vagy akár az eseményről.

A kiállítás zárónapján a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség vendégei kerekasztal beszélgetést tartottak. Mezei Dániel kommunikációs szakember dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutóval, a Nemzeti Sportügynökség Zrt. sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettesével, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Sportolói Bizottságának elnökével, Sztankovics Anna kétszeres olimpikon, sokszoros magyar bajnok úszóval, a Miskolci Egyetem hallgatójával és Korhut Mihály 22-szeres válogatott labdarúgóval, a Debreceni Egyetem hallgatójával beszélgetett. Az online módon is figyelemmel kísérhető program témái között a sport, a tanulás, a sportpályafutást követő továbblépés, az elkövetkező hazai, európai és világesemények mellett érintették az élsport helyzetét a nagyvilágban.