Ljubjanában, az egyetemi sport erősítésének jegyében

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Intézet és a Ljubljanai Egyetem február 13-án szervezte meg “A sportszervezetek és sportirányítás erősítése” (ESOM) projekt nyitó összejövetelét, melyen hét nemzet – köztük Magyarország – képviselői vettek részt.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt első eseményén a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) nevében, a Miskolci Egyetem és MEAFC képviseletében Molnár Réka és Bene Szilárd vettek részt. Ez a három partner egyébként egységesen működik közre, hiszen bizonyos projekt célok, feladatok egyaránt érintik az egyes szervezeteket.

A résztvevőket házigazdáként Matjaz Pecovnik, az EUSA főtitkára, és Matjaz Drevensek, a Ljubljanai Egyetem rektorhelyettese fogadta. Andrej Pisl, az EUSA kommunikációs és projektmenedzsere felvázolta a projekt fő célkitűzéseit, tervezett tevékenységeit. Minden projektpartner és az általa képviselt szervezet, vagy intézmény is bemutatkozási lehetőséget kapott.

A projekt fő célja a menedzsment és a rendezvényszervezés erősítése az egyetemi sportban, amit tanulással, a tapasztalatok megosztásával, új információk és készségek megszerzésével kívánnak megvalósítani a sportmenedzsment, a finanszírozás, a kommunikáció és más kulcsfontosságú témák területén.
A jelenlevők megvitatták a projektmenedzsment konkrétabb aspektusait is, beleértve a pénzügyi és szerződéses kötelezettségeket, a tervezett tevékenységek felülvizsgálatát, a belső és külső kommunikációt, és különösen a következő lépéseket. A fő tevékenységek és pillérek közé tartozik a kutatás (felmérés végzése és a bevált gyakorlatok gyűjtése), az oktatás (online és élő műhelytalálkozók és szemináriumok) és a terjesztés (források és ajánlások létrehozása, konferenciák).
A projekt elsősorban és közvetlenül foglalkozik a jó sportirányítás támogatására vonatkozó uniós prioritásokkal, az edzői munka és a kisegítő személyzet minőségének javításával, valamint a sportolók kettős karrierjének támogatásával.

A projekt-indító esemény lehetőséget kínált arra is, hogy sportszakemberek meglátogassák a Ljubljanai Egyetem sportlétesítményeit, és betekintsenek a hallgatók rendszeres sportolási lehetőségeinek gyakorlati hátterébe is.

Az ESOM-ot, melynek tagja a Horvát Akadémiai Sportszövetség, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, a Montenegrói Diáksport Szövetség, a Holland Diáksport Szövetség, a Lengyel Egyetemi Sportszövetség, az Ukrán Sporthallgatók Szövetsége és a Ljubljanai Egyetem, az EUSA Intézet vezeti.