Sporttörténelmi MEFOB-bronz a lányoknál

A Miskolci Egyetem női kosárlabda csapata először jutott be a Magyar Egyetemi-Főiskola Bajnokság (MEFOB) négyes döntőjébe. Ezzel azonban nem elégedtek meg, az április utolsó hétvégéjén, Debrecenben megrendezett végjátékban kiharcolták a bronzérmet.

Miskolci Egyetem – TFSE 37-60 (7-20, 14-15, 10-8, 6-17)

Debrecen, 200 néző. V.: Sallai, Gergely, Nyíri.

Miskolc: Kecskés, BACSÓ (11), Oláh (11/3), Szegeczki, VÉG-DUDÁS (8). Csere: Márkusz (3/3), Takács A., Hajdu A. (2), Kababik, Balla, Kápolnai. Edző: Lippai Szabolcs.

TFSE: DÚL (5/3), Kenyeres (5/3), BURJÁN (7/3), KIRÁLY A. (10/9), VÍGH (10/6). Csere: : Kelemen, Herman, SZEITL, (12/6) Dömötör, Szabó Ev. (2), Úr, Szabó Em. Edző: Kováts Gabriella.

Bár Bacsó Zsófia egy jó büntetővel a Miskolcnak szerzett vezetést, ám erre Dúl Terka vezérletével 10-0-s rohammal felelt a TF. Az első döntőjén szereplő, és megilletődötten kezdő miskolci együttes szakvezetője, Lippai Szabolcs időt kért, és zónát rendelt el, mellyel átmenetileg megtörték a TF lendületét. Vég-Dudás Anna kosara egy 6-3-as miskolci futást indított el, és 13-7-re felzárkózott a finálé újonca, ráadásul a TF-s Dúl gyorsan összeszedett 3 személyit. Ekkor Kováts Gabriella kért időt, és tanítványai Kenyeres Anett és Király Andrea 1-1 triplájára alapozva egy 7-0-s szériával és 13 pontos előnnyel zárták a negyedet.

A második etapot Oláh Fruzsina büntetőivel és Kecskés Karina duplájával 4-0-lal kezdték a miskolciak, akiknek több lehetőségük is volt még közelebb kerülni ellenfelükhöz, de nem tudtak élni ezekkel. A TF közel 5 percen át nem talált a borsodi gyűrűbe, majd lerohanásból Szeitl Vanessa megtörte a fővárosi kosárcsendet. Ez leginkább őt magát “dobta föl”, zsinórban 6 pontot szerzett, ráadásul jól védekezett a TF.  A többnyire egyéni akciókra építő miskolciak nem nagyon találtak rést a fővárosi védelmen, pedig edzőjük  sűrűn forgatta csapatát, kereste az ideális ötöst. A félidő hajrájában a fölöttébb hosszú borsodi kosárcsendnek Márkusz Lilla vetett véget egy szép triplával. Ettől “eleredt a triplaeső” Szeitl, Burján Laura és Király talált be fővárosi részről, Oláh pedig a borsodiaktól. Szünetben 14 ponttal vezetett a TF.

A második félidőt az elsőben igencsak lámaplázasnak tűnő Vég-Dudás Anna két harcos, bátor duplájával 10 pontra felhozta a Miskolcot. Közel 3 perc elteltével Király szerezte az első TF-pontokat, aztán Vígh Bernadett is “bevert” egy hármast, így a TF visszaverte a miskolci felzárkózási kísérletet. Bacsó büntetőkből, majd ügyes egyéni akcióból csökkentette a borsodi hátrányt. Jól működött a miskolci zóna, de távolról rosszul céloztak a döntő újoncai, büntetőket is hibáztak így nem tudtak a 10 pontos lélektani határon belülre kerülni, ráadásul a negyed hajrájában Lippai Szabolcs technikait is kapott. A szakasz Oláh szép visszapörgetéses kosarával és 12 pontos TF-vezetéssel zárult.

A záró etap első kosarát közel 2 perc elteltével Vígh révén a TF szerezte. Újabb közel 2 perc elteltével Oláh bátor betörésből felelt, Vég-Dudás pedig újabb támadó pattanó utáni kosárral 10-re hozta föl a Miskolcot. Az éledő borsodi reményeket Vígh “hűtötte le” triplával, és ez a szakasz közepén egy 15-0-s fővárosi rohamot indított útjára, amellyel a TF végleg “lerázta” a miskolciakat, és magabiztos győzelemmel jutott a döntőbe.

Lippai Szabolcs: – Látszott a megilletődöttség a lányokon, és ez elsősorban a dobószázalékunkon mutatkozott meg. Amíg bírtuk erővel, jól tartottuk magunkat, de a végére elfáradtunk. Éremért jöttünk, és azt holnap megpróbáljuk megszerezni.

Kováts Gabriella: – Nagyon örülök a győzelemnek, amelyet elsősorban a jó védekezésünknek köszönhetünk. A támadójátékot viszont holnapra valahogy meg kell próbálni rendbe rakni, ha meg akarjuk nyerni a bajnokságot!


A 3. helyért:

UNI Győr – Miskolci Egyetem 90-.99 (22-25, 21-27, 16-22, 31-26)

Debrecen, 100 néző. V.: Domán, Marton, Bács.

Győr: Baffy (5/3), ROZMÁN (30/6), PERL (23/15), SZŰTS (12), Bánszegi (10). Csere: Chroméj (7), Pozsgai, Horváth D. (3/3), Király, Mihály, Sándor. Edző: dr. Barthalos István.

Miskolc: Kecskés (2), SZEGECZKI (9/3), BACSÓ (27/6), OLÁH (35/18), Vég-Dudás (4). Csere: MÁRKUSZ (17/9), Takács A. (3/3), Hajdu, Kababik (2), Kápolnai, Tóth B. Edző: Lippai Szabolcs.

Korántsem látszott, hogy a női bronzmeccs csalódott csapatok csatája lett volna, mindkét együttes  óriási lelkesedéssel szállt harca az éremért. Ebből aztán egy parádés, rendkívül látványos, színvonalas találkozó kerekedett ki. Perl Zsófia, illetve Oláh Fruzsina is hamar letette névjegyét egy-egy triplával. Az óriási dobópárbajt hozó nyitó etap Bacsó Zsófia triplájával és 3 pontos miskolci vezetéssel zárult.

A második etap Szűts Boglárka sikeres büntetőivel indult, válaszként azonban Oláhtól 3, Bacsótól pedig 1-1 tripla érkezett, s kettejük jóvoltából egy 14-0-t “repesztve” 15 ponttal elhúztak a miskolciak. A félidő hajrája is hatalmas dobópárbajt hozott, amelyben Rozmán Lilla vezetésével a szünetig 10 ponton belülre került az előző évi bajnok győri csapat.

Szünet után állandósult a 10 pont körüli miskolci vezetés, majd a 3. negyed második felében egy 7-0-lal 15 pontosra növelte előnyét a Miskolc. A záró etapot 13-4-gyel kezdve szorossá tette  a 6 pontra felzárkózó Győr. Erre azonban Oláh, valamint Mérkusz Lilla vezetésével egy 9-3-mal reagált a Miskolc, és visszaverte ellenfele felzárkózási kísérletét. A hajrában a győriek már nem tudtak igazán közel kerülni ellenfelükhöz. Ritkán látható remek bronzcsata volt, összesen 23 hárompontos kosárral, jár az elismerés mindkét együttesnek!

Dr. Barthalos István: – Az utóbbi öt évben mindig bejutottunk a legjobb négy közé, egyszer meg is nyertük, ez a győri egyetemi kosárlabda történetében egy sikerkorszak. Ezen a mérkőzésen is beigazolódott a kosárlabda alapvető igazsága: az a csapat nyer, amelyik több pontot dob. A tornán megpróbáltuk borítani a papírformát, de nem sikerült. Ennek ellenére nagyon büszke vagyok a lányokra, mindkét mérkőzésen száz százalékot adtak ki magukból, ez most erre volt elég. Gratulálok a miskolci lányoknak, remek dobóformát fogtak ki, megérdemelten nyertek.

Lippai Szabolcs: – Már azzal is történelmet írtunk, hogy bejutottunk a legjobb négy közé. Mindenképpen szerettünk volna érmet szerezni, és ezúttal beestek azok a dobások, amelyet az elődöntőben nem. Büszke vagyok a lányokra, gratulálok, hogy ilyen jól és összeszedetten tudtak kosárlabdázni. Természetesen a Győrnek is jár az elismerés, hogy ilyen látványos, színvonalas mérkőzést játszottunk egymással a harmadik helyért.