MEFOB-bronzot nyert a Miskolci Egyetem fiú csapata

Az április utolsó hétvégéjén, Debreceneben megrendezett fiú kosárlabda Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) négyes döntőjében bronzéremmel zárt a Miskolci Egyetem csapata.

Miskolci Egyetem – DEAC 56-66 (15-23, 15-17, 9-9, 17-17)

Debrecen, 500 néző. V.: Fodor, Jakab, Földi.

Miskolc: ORLICZKI (8/3), Kozák M. (11/3), Csák (4,) KOZÁK B. (18), Gerőcs (5/3). Csere: SÁNDOR (6/6), Ragályi, Lakatos (4), Molnár B. Edző: Béres Dávid.

DEAC: POLLÁK (15/3), Várbíró (2), Balázsi (4), GÁSPÁR M. (12), FÁBIÁN (12). Csere: Neuwirth (9/9), KENÉZ (6/3), Turán, Horváth B., Várszegi (6/6), Czermann. Edző: Erdei Ádám.

Kozák Bertalan gyors nyitó kosara egy 6-0-s miskolci “repülőrajtot” indított útjára. Nem egészen 2 perc elteltével Pollák Balázs megszerezte az első hazai pontokat, és ez jelentős fordulatot hozott, ugyanis a találat egy 16-2-es hazai “száguldást” indított útjára, amely alatt Pollák és Kenéz Csaba is beemelt 1-1 triplát. A hosszú miskolci kosárcsendnek Kozák Márton vetett véget triplával, ám erre a végül 12 pontos 14 lepattanós dupla-duplát elérő Gáspár Mátyás duplával, Neuwirth Bence pedig hármassal felelt. A hullámzó játékot hozó szakasz végén 8 ponttal vezetett a DEAC.

A második etap elején 2 duplával megfelezte hátrányát a miskolci együttes, ám erre jött egy Pollák, valamint Fábián Szabolcs és a két triplát bevágó Várszegi Ádám vezette 13-2-es DEAC-roham, amellyel 15-re nőtt a debreceni előny. A félidő hajrájában a Kozák fivérek, valamint a triplát szerző Orliczki Mátyás révén 30-40-re alakította az állást, így csökkentette hátrányát a Miskolc.

A második félidőt leginkább a küzdelem, a harc jellemezte. A 3. negyedben tartotta 10 pont körüli előnyét a DEAC, a szakasz végeredménye 9-9 lett. A záró etap elején 14 ponttal megint elhúzott a Debrecen.  A folytatásban a miskolciak mindent megpróbáltak, de 7 pontnál nem tudtak közelebb kerülni a házigazdákhoz.

Béres Dávid: – Nagyon fizikális mérkőzés volt, amelyen a fiúk felvették a versenyt a DEAC-cal. A hazaiak megérdemelten nyertek, távoli dobásaink nem úgy ültek, ahogy azt reméltük, mindent megteszünk, hogy megszerezzük a bronzérmet.

Erdei Ádám: – Játékosaink az U20-as döntő után extra terhelésnek vannak kitéve, de helyén volt a szívük, így meg tudtuk nyerni az elődöntőt. A döntőben is hasonló hozzáállást várok, és ha ez így lesz, nem lesz okunk a panaszra.

A 3. helyért:

Közgáz – Miskolci Egyetem 55-80 (15-23, 15-18, 10-25, 15-14)

Debrecen, 150 néző. V.: Hervay, Vida, Gaál.

Közgáz: CSÍK (9/9), SZÁNTÓ (17/6), PFANDLER (7), Galambos (6), Úr. Csere: Kutrovich (1), Bartha (4), Csepregi, Jenei (2), Meződi (3/3), Grilli, Limpek (2). Megbízott edző: Kováts László.

Miskolc: ORLICZKI (6), KOZÁK M. (13/3), SÁNDOR (10/6), KOZÁK B. (15), GERŐCS (9). Csere: Csák (7/3), Ragályi (7), Szicsák (4), Lakatos, Molnár B., Nyíri (3/3), Gadus. Edző: Béres Dávid.

Szántó Dániel triplájával indult a bronzcsata, amely egy 7-2-es Közgáz-kezdésnek “ágyazott meg”. Sándor Bence hármasa alaposan “felrázta” a miskolciakat, akik Kozák Márton vezetésével 14-0-t “repesztettek”, s ennek köszönhetően 8 pontos előnnyel zárták a nyitó szakaszt.

A második etap triplaváltással indult Gerőcs, illetve Szántó révén. Gerőcs újabb hármasa egy 9-2-es borsodi “részhajrát” indított útjára, így a szakasz derekán 16 ponttal ellépett a Miskolc. Fővárosi részről egyedül Szántó jelentett érdemi veszélyt a borsodi kosárra, ő is leginkább büntetőkből. Szünetben 11 ponttal vezettek a miskolciak.

Térfélcsere után Béres borsodi brigádja próbálta hamar döntésre vinni a dolgot. 10-3-mal kezdve a második félidőt közel 20 pontosra növelte előnyét, sőt a szakasz közepén már 23-ra hizlalta a különbséget. A mérkőzés eldőlt, a 4. negyednek 26 pontos miskolci vezetésről kezdtek neki a felek. Ez Csík Richárd triplájával indult, s egy 8-2-vel 20-ra visszajött a Közgáz. A hajrában mindkét oldalon azok a játékosok kaptak lehetőséget, akik korábban kevesebb időt töltöttek a pályán, végül biztosan győzött a Miskolc.

Kováts László: – Úgy gondolom, már az is szép eredmény, hogy eljutottunk a négyes döntőbe. A srácok ezúttal is mindent megpróbáltak, a maximumot is kiadták magukból. Reméljük jövőre, teljes csapattal felállva jobb eredményt is el tudunk érni.

Béres Dávid: – Ahogy az elődöntőben, ma is mindent megtettek a srácok a sikerért – ez most győzelemmel párosult. Gratulálok a fiúknak!