Svájcban képviselték a Miskolci Egyetemet

A Miskolci Egyetemet hárman képviselték az augusztus 24-27. között a svájci St. Gallen városában megrendezett Európai Egyetemek Tájékozódási Futó Bajnokságán, melyen 16 ország, 64 felsőoktatási intézményéből érkeztek hallgatók.

Balról: Jacsó Barnabás, Tugyi Levente, Bárány Tamás

A tájfutó kontinentális egyetemi rendezvényen Ausztria, Csehország, Észtország, Finnország, Írország, Izrael, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország, Svájc, Törökország és Ukrajna sportolói vettek részt. Figyelemre méltó, hogy 10 cseh és 8-8 magyar, illetve svájci egyetem képviseltette magát a nagyszabású eseményen.

A Miskolci Egyetem színeiben versenyző Bárány Tamás és Jacsó Barnabás is bejutott a legjobb 60 főt számláló A-döntőbe a bajnokság augusztus 25-i, pénteki első, sprint versenyszámában, ahol a 3,1 km-hez  19 ellenőrzőpontot rendeltek hozzá a szervezők.

Az augusztus 26-i, szombati, második versenynapon, a középtávú futamban egy 14 ellenőrzőponttal nehezített, 4,8 km-es, igazi svájci erdei erőpróba várt a mezőnyre.

A két fős férfi váltók augusztus 27-i, vasárnapi versenyében mindkét tagnak előbb egy 2,4 km-es (15 ellenőrzőponttal), majd egy 2,8 km-es pályát (17 ellenőrzőponttal) kellett teljesítenie.

– A történelmi belvárosban megrendezett sprint versenyszám selejtező futamából Bárány Tamás és Jacsó Barnabás is magabiztosan kvalifikálta magát a délutáni A-döntőbe. Barnabás nagyon jól kezdett, és a pálya végéig hibátlanul teljesített, így célba érkezése után a vezetőnek járó pódiumról követhette a verseny további alakulását. Tamás a pálya elején sajnos hibázott egy nagyot, megtalálta a legjobb útvonalat a kettes pontra, de a végrehajtása nem sikerült. Azonban ezek után sem nem adta fel, küzdött tovább a felzárkózás reményében. Barnabás a délután végére az előkelő 22. helyen zárt, míg Tamás 50. lett. A középtávú versenyszám valóságos élményfutás volt a fiúk számára. Szép erdő, csodás kilátások, és még a beígért eső is elmaradt. Tamást és Barnabást mindössze 2 perc választotta el egymástól, mindketten hiba nélkül hozták le a pályát, nagyon elégedettek voltak a teljesítményükkel, mellyel a mezőny első felében végeztek. A St. Gallen melletti Appenzell városában rendezték meg a záró eseményt, ahol zord időjárási körülmények között kellett teljesíteni a sprintváltó számot. A folyamatos eső és a 14 Celsius-fokos hőmérséklet igazán emberpróbálóvá tette mindenkinek a versenyzését. A Tamás és Barnabás alkotta váltónak stabil, kevés hibát tartalmazó futásokkal, legjobb magyar egységként, az előkelő 14. helyet sikerült megszereznie a 37 váltót felvonultató, erős mezőnyben.


Tugyi Levente, a Miskolci Egyetem GÉIK doktorandusza, a két tájfutó hivatalos kísérőjének beszámolója a hallgatók eredményéről
Bárány Tamás az ellenőrző pontnál
Jacsó Barnabás az ellenőrző pontnál

Eredmények

Sprint táv (3,1 km, 102 induló): 1.Rancan Riccardo (ETH Zürich, Svájc) 12:35 perc, 2. Hadorn Joey (Berni Egyetem, Svájc) 12:41, 3. Attinger Florian (ETH Zürich, Svájc) 12:45, …22. Jacsó Barnabás (Miskolci Egyetem) 14:23, …50. Bárány Tamás (Miskolci Egyetem) 16:07

Középtáv (4,8 km, 93 induló): 1. Egger Reto (Berni Egyetem, Svájc) 30:49 perc, 2. Polsini Tino (ETH Zürich, Svájc) 31:39, 3. Ren Manuele (ETH Zürich, Svájc) 32:06, …39. Bárány Tamás (Miskolci Egyetem) 40:30, …46. Jacsó Barnabás (Miskolci Egyetem) 42:38.

Sprintváltó (2,4 km és 2,8 km, 37 induló): 1. ETH Zürich (Attinger Florian, Polsini Tino) 50:39 perc, 2. University of Clermont Auvergne (Marchand Nathan, Basset Basile) 51:05, 3. Aalto University (Donner Jonny, Sevelius Emil) 51:45, …14. Miskolci Egyetem (Bárány Tamás, Jacsó Barnabás) 56:10.